Barion Pixel
Az éltető víz

- az élet alapja

A víz, testünk szinte minden folyamatában kulcsszerepet játszik, az anyagcserefolyamatoktól a légzésen és az információáramláson át, egészen a sejtszintű energiatermelésig.

Tartalom

 • A dehidratáció
 • Mennyi vízre van szükséged?
 • Különbség víz és víz között
 • Minek köszönheti ezt a lenyűgöző karriert az ásványvíz?
 • Mi van a palackban?
 • Különleges vizek

A megfelelő mennyiségű és minőségű víz folyamatos pótlása esszenciálisan fontos. 

Egy felnőtt ember testének kb. 60%-át teszi ki a víz (pontosabban a strukturális víz), amiből folyamatosan veszít a légzésnek, méregtelenítésnek és izzadásnak köszönhetően. 

 

Ha nem pótlod az elveszített vízmennyiséget, 3-4 nap alatt sorban leállnak az életfunkcióid. (A fontosságát jól jelzi, hogy ezzel szemben táplálék nélkül hetekig is kibírhatod…)

A dehidratáció

A kiszáradás korai jelei a szomjúságérzet, a szájszárazság, a koncentrációs képesség csökkenése, vagy akár a bőrszárazság is.

Ezeken kívül a fejfájás, szédülés, fáradtság, a sötét színű vizelet, vagy a kirepedezett ajkak is a dehidratáltság jelei lehetnek.

Az esetek többségében a kiszáradás korai jeleit tévesen az éhséggel azonosítjuk, ezért nagyon könnyű még egy lapáttal rátenni, ha ilyenkor eszel, mivel az anyagcserefolyamatokhoz is szükség van a vízre. Azaz a folyadékpótlás helyett plusz vízigényt támasztasz a tested számára, így az kénytelen lesz a beáldozható vízkészleteket átcsoportosítani, mint pl. a bőr víztartalma, a folyamat pedig öngerjesztővé válik.

A nyálkahártyák kiszáradása légúti fertőzéseknek enged utat, a vizelet mennyiségének csökkenése húgyúti fertőzéseket indukálhat, de lassul a regenerációs képesség (pl. egy vágás hosszabb idő alatt gyógyul be), csökken a vérnyomás, lelassul az anyagcsere, székrekedés alakulhat ki. 

Krónikus dehidratáltság esetén károsodnak a vesék és megnövekszik a vérrögképződési hajlam. Mindez csak azért, mert nem iszol eleget.

Mennyi vízre van szükséged?

A közhiedelemmel ellentétben nincs univerzális szám arra,
hogy mennyi vízre van szüksége az embernek.

Az ideális mennyiség függ az egészségi állapotodtól, a külső
hőmérséklettől, páratartalomtól, a fizikai aktivitásodtól, attól, hogy mit és
mennyit ettél, az életkorodtól, a mentális leterheltségedtől. Kis túlzással
nagyjából mindentől is.

Ha pl. alacsony szénhidráttartalmú, vagy ketogén étrendet
követsz, akkor lényegesen kevesebb vízre lesz szükséged, mintha szénhidrátdúsan
táplálkoznál.

Viszont, amikor átállsz a szénhidrátdús étkezésről
ketogén diétára, felléphet az úgynevezett keto flu jelenség. Amikor kiürülnek a
glikogén raktárak, nem lesz, ami megkösse a vizet. Ennek következtében, ha sok
vizet iszol, előfordulhat, hogy jelentős mennyiségű értékes tápanyag mosódik ki
a szervezetedből. A megelőzéshez le kell redukálnod a folyadékfogyasztást, és
oda kell figyelni a nátrium, magnézium és kálium pótlására.


Ezért is annyira rettentően nehéz jól belőni matematikai
alapon a szükséges mennyiséget. A vízháztartásnak kényes egyensúlya van, az is
baj, ha nincs elég víz a szervezetedben és a hirtelen, túl sok folyadék is
komoly gondokat tud okozni.  A
hyponatraemia, azaz a vízmérgezés akkor következik be, amikor a vese
nátriumkiválasztó képességét meghaladja az elfogyasztott víz mennyisége.

Szerencsére a tested csodálatos képessége, hogy az érzékeny
egyensúly fenntartására számos eszköze van. Ezért is ritkább a vízmérgezés,
mint a kiszáradás.

Tudtad?

A vér pH-ját a folyadékfogyasztással minimálisan tudod csak befolyásolni, a védelmi rendszereknek hála. Ezzel szemben légzéssel pillanatok alatt felboríthatod a kényes egyensúlyt. Ezért is gyakori, hogy az agy egy hosszú lélegzetvisszatartás (vagy légzőgyakorlat) során inkább „lekapcsolja a villanyt”, azaz elájulsz, hogy megakadályozza a pH egyensúly felborulását. 

Különbség víz és víz között

Az ipari forradalom előtt, szinte bárhol ihattál volna a
forrásvizekből, a patakokból, természetes víztározókból, mindegyik víz képes
lett volna enyhíteni a szomjúságod és semmiféle egészségügyi kockázattal nem
kellett volna számolnod.

Ezzel szemben napjainkban már erősen meggondolandó, hogy hol
és milyen vizet iszol a természetben. 

Szerencsére a boltok polcai roskadoznak a szebbnél szebb
vizes üveg- és pet palackok alatt, amelyek csábítanak, hogy vedd meg őket. Csak
választani nehéz!

Az elmúlt évtizedekben a „vízgyártás” egy világméretű
biznisszé nőtte ki magát. A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítő szövetség adatai
alapján csak hazánkban, 40 év alatt a 3 liter/fő/év fogyasztásról 131
liter/fő/év-re emelkedett az ásványvíz felhasználás mértéke. Ez nagyjából
46x-os növekedést jelent a vizsgált időszakban. (És ebben nincsenek benne a
ballonos kiszerelésű vizek.)

Minek köszönheti ezt a lenyűgöző karriert az ásványvíz?

Nagyrészt a marketingnek és a hálózati víz elleni lobbinak (az ólomcsövek és a lerakódások miatt), de azért az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a technológia berobbanásával elindult számos extrém környezetszennyező folyamat, ami hatással van a természetes vizek minőségére és összetételére is.

Elég csak mezőgazdaságban használt műtrágyákból kioldódó nitritekre, vagy a hálózati vízben is már kimutatható mennyiségű gyógyszermaradványokra gondolni. De idesorolható a mikroműanyag részecskék szennyezése is, ami már a Himalája legmagasabb csúcsain is kimutatható (pedig oda kvázi kevesen járnak szemetelni), vagy az óceánok olaj- és egyéb szennyező anyagokkal való mérgezése.

A sor még hosszasan folytatható:

 • az ipari szennyvizekkel,
 • állattartásból származó csurgalék vizekkel, gyógyszermaradványokkal,
 •  növényvédő szerekkel, termésfokozókkal,
 • a lakossági szennyvizekkel és szennyezésekkel (fertőtlenítő és mosószerek, gyógyszerszármazékok, kozmetikai szerek, használatával és nem megfelelő ártalmatlanításával)
 • és a hulladékgazdálkodási végtermékekkel, melyekből sok anyag biológiailag aktív formában jut el a különböző vizekbe.

És az igazi baj ezzel, hogy nemcsak önmaguknak ártunk vele, hanem az egész táplálékláncba beépülnek a különböző méreganyagok, aminek beláthatatlan negatív következményei vannak már napjainkban is.

Nem véletlen, hogy az ivóvíz minőség megjelölés ma már komoly sztenderdekhez van kötve.

A hálózati víz kb. 50 féle szennyező- és méreganyagra van folyamatosan bevizsgálva, de az esetek többségében csak mechanikai szűrésen és vastalanításon megy keresztül, illetve klórral fertőtlenítik. A víz forrása lehet:

 • felszín alatti védett vízréteg,
 • folyamparti kavicságy,
 • mészkő vagy dolomithegyek karsztja és
 • egyes felszíni vizek (ez hazánkban kevesebb, mint 5%-át adja a teljes hálózati vízfelhasználásnak).

Sajnos azonban az emberi tevékenység miatt ezek a vízforrások is egyre nagyobb veszélyben vannak. Nem véletlen, hogy egyre hangsúlyosabb a szennyvíztisztítási technológia fejlesztése is (a fizikai szűrésen felül már szinte mindenhol van biológiai /nitrifikálás, denitrifikálás/ és kémiai kezelés /fertőtlenítés/ is és egyre terjednek az olyan technológiák is, mint az UV-fény besugárzás).

Noha a hálózati víz szigorú szabályoknak kell, hogy megfeleljen, egyre elterjedtebb a házi víztisztítók alkalmazása. Ezek a legegyszerűbb mechanikus szűréseken (homoktalanítás pl. ozmózis elven) kívül ma már bizonyos fokú kémiai tisztítást is végeznek (aktívszénszűrők), hogy igazán tiszta vizet ihass. Érdemes beszerezni őket, hiszen sokkal környezetbarátabb alternatívát jelentenek, mint a palackos vizek és jelentősen tudják csökkenteni a különböző káros anyagok koncentrációját az elfogyasztott vízben. Ami 20-40-60 év távlatában nagyon nem mindegy. 

Mi van a palackban?

Ásványvíz: Olyan, védett rétegekből származó vizek kaphatják meg ezt a megnevezést, amelyek a szénsav hozzáadásán kívül más kezelésen nem esnek át. Pontos sztenderdek vannak a minőségét tekintve épp úgy, mint a hálózati víznek.

Érdemes megnézni vásárlás előtt az ásványianyag összetételüket, mert rendkívül széles skálán mozognak (500-2000 mg/l között).

Ivóvíz alapú ital: A víznek kinéző valami a palackban általában tisztított, időnként visszasózott (ásványi anyagokkal dúsított) víz.

Ivóvíz: Jellemzően a hálózati vízre használjuk, ahogy korábban volt róla szó folyamatosan ellenőrzött minőségű, fogyasztása alkalmas innivaló.

Gyógyvíz: Jogilag ezek is ásványvizek, de nem feltétlenül kell védett víznyerő rétegből származnia. Viszont a cím használatához a gyógyszerekre is érvényes minősítési eljáráson kell átesnie a víznek (újra és újra).

 

Forrásvíz: Felszín alatti forrásból feltörő víz. Inni csak a bevizsgált forrásokból szabad. Hazánkban a Természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény védelme alatt állnak a források. 

A különleges vizek

A boltok polcain számos „extra” víz is megtalálható, mint:

 

 • a lúgos vizek, amelyeknek a pH értéke 8-9,5 között szokott lenni. A test „elsavasodása” ellen árulják és fogyasztják, bár leginkább csak placebo hatása van. A gyomorsav, amivel érintkezik átlagosan 2-es pH-jú, ami a 8-as pH-jú víznél 10.000-szer, míg a 9-es pH-jú lúgos víznél 1.000-szer savasabb. Azaz utóbbiból nagyjából 100 litert kellene meginni, hogy 1 dl gyomorsavat semlegesítsen. Egy erős reflux esetén pillanatnyi megkönnyebbülést okozhat, de arra is az életmód és az értend megváltoztatása a hathatós segítség.
 • oxigénes vizek: Sajnos az O2 oldott formában nem marad meg stabilan a vízben, azaz az üveg kinyitása után pillanatokon belül elillan. Ráadásul az oxigénre nem is az emésztőrendszernek van szüksége, hanem a tüdőnek, így ez is sajnos inkább a hangzatos marketingfogások közé tartozik.
 • szűz víz: Egy rendkívül alacsony ásványianyag tartalmú (tisztított) víz.
 • deutérium csökkentett víz: A deutérium a hidrogén stabil, nehéz izotópja. Természetes előfordulása nagyjából 6500 atomonként 1 nehéz izotóp. A szervezetedben a deutérium sejtroncsoló hatású, a sejten belüli energiatermelő motorokat, a mitokondriumokat teszi tönkre. Normál esetben ez minimális sejtelhalást jelent, de ha valamilyen alapbetegséggel küzdesz, nagyon is számíthat ez a természetes mennyiségű deutérium is. Alkalmazása és hatásossága egyre kiterjedtebb tudományos kutatási háttérrel rendelkezik a rákgyógyítástól a szépségiparig meggyőző eredményekkel.


Mint láthatod egy olyan egyszerű dolog, mint a víz is rendkívül összetett kérdéseket tud felvetni. Az élet alapja, ezért fogyasztanod KELL. Viszont nem mindegy, hogy mit emelsz le a polcról. Egyes palackokban nagyjából ugyanolyan víz van, mint amit a csapból is ki tudsz engedni, csak épp sokszoros áron.

Tehát fontos a tudatosság. Ha szeretnél meggyőződni az otthoni hálózatod vízminőségéről, kérhetsz ki adatokat az illetékes vízműtől vagy hívhatsz laborost, aki elvégzi a teszteket. Ezt főleg akkor érdemes megtenni, ha víztisztítót üzemelsz be, így lesz egy előtte-utána referenciaértéked.

Ha pedig a boltban állsz tanácstalanul, nézd meg az összetételét a víznek, és ne dőlj be a szexi marketing fogásoknak!

ELŐREGISZTRÁLOK

Ha feliratkozol most, akkor bebiztosíthatod a helyed. Így biztos, hogy nem fogsz kimaradni. Az előregisztráció nem jár semmilyen kötelezettséggel az előnye viszont nem csak az, hogy bebiztosítod a helyed, hanem elsőként te fogsz emailben értesítést kapni a Biohacker Klub megnyitásáról. 

Mi az a biohacking? + 5 mindennapi biohack

Emailben elküldjük neked a biohacker kézikönyv egy részletét