Barion Pixel

Öregedésgátlás, anti-aging és a biohacking

-avagy hogyan forgasd vissza az idő kerekét!

Kedves Uraim, mielőtt hátat fordítanátok a cím láttán, kérlek adjatok egy percet. Mert ez nem a reklámokból már jól ismert szarkalábas, Q10-es blamázs, hanem egy komoly téma, ami Titeket is érint!

Mi is tulajdonképpen az öregedés?

Egy élettani folyamat, amely során tested természetesnek hitt funkcióiban egyre komolyabb korlátokat fedezel fel.

„Az öregedést úgy definiálhatjuk mint a szervezet reprodukciós érettsége után fellépő progresszív funkcionális kapacitáscsökkenést.”- ahogy Beregi Edit fogalmazott az 1984-ben megjelent: Az öregedés című könyvében

Talán már előfordult Veled is, hogy egy rossz mozdulat után hetekig, akár hónapokig belenyilalló vagy zsibbadó fájdalmat éreztél bizonyos terhelések során.

Vagy mondhatom azt is példának, hogy egy papírlap okozta vágás korábban már néhány óra alatt „összeforrt”, most pedig akár napokig is kellemetlen lehet, sőt újra és újra felnyílhat…mert csökken a regenerációs képességed.

És még számtalan példát hozhatnánk az állóképesség változásáról, a tested és a mentális kvalitásaid változásairól:

 • a hallás romlásáról
 • a reflexek lassulásáról
 • a bőr és a haj változásáról
 • a csontsűrűség csökkenéséről
 • a tüdőkapacitás csökkentéséről
 • a pszichés problémák sűrűsödéséről
 • a tested víztartalmának csökkenéséről
 • az ízületek merevségének növekedéséről
 • az agyad oxigénfogyasztásának mérséklődéséről
 • az egyre gyakoribbá és elhúzódóbbá váló egészségügyi panaszokról, stb. …

A megszületésed pillanatában felülsz egy hullámvasútra, amely remélhetőleg sokáig felfelé tart (amíg fejlődsz, növekedsz, eléred testi- és mentális teljesítőképességed csúcsát), majd egy hosszabb-rövidebb stagnálást követően megindul a lejtmenet.

A minden ember természetes vágya, hogy ezt a lejtmenetet megfékezze, csökkentse a meredekségét, késleltesse a hanyatlást.

Nem véltelen az a temérdek babona, vallási rituálé, népi hagyomány és a kultúrákat átszövő mesék tömkelege az örök élet elixírjéről (szüzek vére, mágia, csodakutak, mint a fiatalság forrásai), amelyet férfiak és nők egyaránt megszállottan kutatnak.

Miért öregszünk?

Többféle elmélet létezik rá, és a XX. század óta egyre komolyabb, generációkon átívelő kutatások vannak a témában. És ennek csak egy kis szeglete a szépségipar, ami időnként túlzó és elérhetetlen ideákat épít fel arról, hogyan is kellene megöregedni.

A 3 talán legismertebb elmélet:

 • az öregedés azért következik be, mert a sejtek elpusztulnak, és nem pótlódnak. Ilyenek például az egysejtek, vagy éppen említhetjük a petesejteket is, amelyekből véges sok áll rendelkezésünkre az életünk folyamán.
 • egy másik teória arra alapoz, hogy a sejtosztódások során időnként hibás, úgynevezett mutálódott sejtek jönnek létre, ami már nem pontosan ugyanúgy fog működni, mint az anyasejt. A kor előrehaladtával a hibák száma egyre növekszik, ez pedig az öregedés jeleit eredményezi
 • és természetesen vannak olyan elméletek is, amelyek külső tényezőkre hivatkozva, a testedben nem kívánatos vegyi anyagok felhalmozódását okolja az öregedésért.

 

 Szögezzük le: mind a háromban van igazság. Sőt!

A sejtek élete alapvetően genetikailag meghatározott ideig tart. Ez mindannyiunk esetében más- és más élettartamot jelent. Amit sokféle módon lehet rövidíteni.

A kutatók az alábbi folyamatokat már egyértelműen össze tudták kötni az öregedéssel:

 • A sejtmaghártyát érintő mutációkat, ami hibásan működő sejteket eredményez.
 • A telomer DNS-szekvenciák kopását, a telomeráz enzimek működésének csökkenését. Ezek az enzimek javítják a hibás DNS szakaszokat.
 • Epigenetikai változások (pl. az egyéni traumák biológiai átörökítésének lehetősége, mint mondjuk egy háborús élmény, vagy erőszakos cselekmény elszenvedése, ami generációkon át „kísérti” a leszármazottokat is sejtszintű változások révén).
 • A fehérje háztartás egyensúlyának elvesztése.
 • A sirtuin-jelátviteli útvonal diszfunkciója, ami többek között anyagcsere és az oxidatív folyamatok szabályozásban játszik kulcsszerepet.
 • A reaktív szabad gyökök felhalmozódása. (Ezek a szabad elektronnal rendelkező instabil molekulák miközben elektront „szereznek” maguk is megsemmisülnek. Sokszor felelősek a sejtek mutálódásáért, idő előtti öregedéséért, és elhalálozásáért.)
 • A sejtes öregedés és a már osztódásra képtelen sejtek felhalmozódása bizonyos szövetekben (pl. agy).
 • Az őssejtek kimerülése.
 • A megváltozott intracelluláris (sejten belüli) jelátvitel, ami pl. a sejtek közötti kommunikációban vagy a sejtosztódás során okoz hibákat.

 

Ha belegondolsz, ezek a tényezők mind összecsengenek a 3 korábban tárgyalt öregedési elmélet valamelyikével.

Az öregedés üteme

Az, hogy milyen gyors a hanyatlási folyamat sok tényezőtől függ. Egyértelműen látszik azonban, hogy az életmódunk döntő szereppel bír benne.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek, a csapból is ömlő kemikáliák, a szennyezett levegő, a stresszes, mozgásszegény életmód mind-mind olyan tényező, amelyek segítik a szabad gyökök felhalmozódását, a sejtmutálódások, az anyagcsere problémák kialakulását.

A helytelen életvitel és a természettől való eltávolodás egyértelmű kapcsolatban áll az öregedéssel, a betegségek kialakulásával és végső soron az élet szükségesnél korábbi befejeződésével.

Ha nem is az örök élet elixírje, de a minőségi élet kulcsa a kezedben van.
A biohacking célja, hogy ezeket a negatív folyamatokat mérsékled, vagy akár meg is állítsd.

Mi az a biohacking?

Tulajdonképpen a kifejezés egy életmódot takar. Egy tudatos életvezetést, ami hatással van a táplálkozástól, a légzésen át egészen az alvásig mindre az életedben.

Ez egy optimalizációs folyamat, amely során mérésekkel, tesztelésekkel ismered meg és ellenőrzöd a saját tested biológiáját, működését. Úgy is fogalmazhatunk, hogy az egészségmegőrzés, életminőség javítás egy olyan módszere, amikor a biológiai és természetes eszközökhöz kapcsolódó tudományos eredményeket a gyakorlatban is alkalmazzuk.

És itt nem kell semmi varázslatra gondolnod. Ez nem DNS módosítást vagy chip beültetést jelent.

Sokkal inkább olyan dolgokat, mint:

 • az alvási ciklus megfigyelését és a hozzá kapcsolódó változtatások eredményeinek ellenőrzését (pl. a kék fény szűrése lefekvés előtt, vagy az esti 1 pohár bor elhagyásának hatásait…)
 • a különböző edzéstípusok hatásainak figyelését
 • a vitaminok, táplálék kiegészítők eredményeinek megfigyelését
 • vagy akár a hidegterápiát is.

Ez egyfajta ultra-tudatos életmódvezetési technika, ami a megfigyelés- változtatás- ellenőrzés hármasára építkezve halad a magasabb minőségű, egészségesebb élet felé.

Hogy jön ez az öregedéshez?

Úgy, hogy az életmódunk, az elfogyasztott élelmiszerek, a stressz, a környezeti hatások mind-mind szerepet játszanak a sejtpusztulás és sejtmutálódás ütemében. Ami a korábban felsorolt fiziológiai hatások tömkelegét váltja ki, gyorsítósávra téve az önpusztító folyamatokat.

A mai kényelem és civilizált életforma alig néhány ezer éves. Az evolúciós folyamatok azonban százezer-, vagy évmilliós nagyságrendű ütemben haladnak. Azaz az ember még biológiai értelemben nem adaptálódott a technológiai fejlődés adta kényelemhez.

A testünk még inkább a vadászó- gyűjtögető ősember életmódjához van alkalmazkodva. Ezért is van ennyire rossz hatással a testedre a modern világ.

Mit tehetsz az öregedés ellen?

Nyúlj vissza a természethez.

 • ahogy utaltunk már rá a táplálkozásnak kulcsszerepe van az életminőségben. Ezért érdemes kipróbálni az őseinkhez hasonló étkezési szokásokat, egyéni tulajdonságaidat is figyelembe véve. Persze ez nem azt jelenti, hogy holnaptól egyél nyers mamut húst, hanem azt, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek helyett kezdj el egészséges ételeket készíteni magadnak friss alapanyagokból.
 • A fókuszálási képesség óriási hatással van a tevékenységeink eredményességre. Tanulj meg meditálni, próbálj ki különböző stresszoldó, relaxációs technikákat, amivel el tudod engedni a problémákat, és összpontosítani a feladataidra.
 • Próbáld ki a hidegterápiát. Őseink még nem tudtak pihe-puha kényelmes meleg otthonokban aludni, ezért a testünk adaptálódott a hideghez. Ezért is van jó hatással a hidegterápia a keringési rendszerre is.
 • Kerüld a mesterséges fényeket! Alig 100 éve létezik a ma ismert fényforrások többsége. Ennyi idő alatt nem tudott a test alkalmazkodni hozzá. Ezért küzdenek sokan alvási zavarokkal, krónikus fáradtsággal. Sőt még a D-vitamin hiány és a bőr extrém szárazsága is visszavezethető a fények hatására. Használj természetes fényforrásokat, kerüld lefekvés előtt a képernyőket (TV, mobil). Pl. egy romantikus gyertyafényes vacsora és a testmozgással kombinált folytatása ideális lezárása a napnak 😉
 • … és ha már mozgás: Mozogj! Amikor megszülettél alapvető ösztönöd volt a mozgás. Napról napra többet és ügyesebben tudtál: felemelni a fejed, átfordulni hasról hátra, kúszni, mászni, felállni, végül járni. Aztán leültettek az iskolapadba és úgy maradtál. Pedig a tested a mozgásra született. Legyen része az életednek a mértékletes, de rendszeres sport!

Nem kell holnapra megváltanod a világot, de kezdd el! Kis lépésekben, mértékletesen változtass. A testedben ott van az ősi tudás, ha visszanyúlsz a természetes fejlődéshez és elkezdesz aszerint élni, meg tudod állítani az idő kerekét:

Fiatalosan, lendületesen meg tudod hackelni a 21. század halálozási statisztikáit!

 

A következő cikkekben részletesen kitárgyaljuk a bőr öregedését, szót ejtünk a natúr kozmetikumokról, sőt a kollagén kérdésének is alaposan utána járunk!

ELŐREGISZTRÁLOK

Ha feliratkozol most, akkor bebiztosíthatod a helyed. Így biztos, hogy nem fogsz kimaradni. Az előregisztráció nem jár semmilyen kötelezettséggel az előnye viszont nem csak az, hogy bebiztosítod a helyed, hanem elsőként te fogsz emailben értesítést kapni a Biohacker Klub megnyitásáról. 

Mi az a biohacking? + 5 mindennapi biohack

Emailben elküldjük neked a biohacker kézikönyv egy részletét